20 March 2020

Elu sunnil IT-mees

Esimene nädal kodukontorit pooledukalt selja taga.

Kõigepealt tuli kodukontor püsti panna ja ära ühendada klaviatuur, dokk, kuvar ja läppar. Okei, see läks enam vähem kergelt. Juhtmeid oli veits liiga palju. Kõige raskem osa oli muidugi laua ära koristamine. Kuna laud pole töölauana kasutuses, oli sinna igast kraami peale kogunenud. Lisaks tolmule.

Esimese kodutööpäeva järgselt oli selgemast selgem, et 1. korrusel asuva ruuteri wifi 2. korrusele korralikult ei jõua. Vaja soetada lisajubin nimega wifi-võimendi. Õnneks targem laps otsis õige lingi üles ja tellimus kohe teele. Kui kedagi täpsemalt huvitab, siis tellisin soovituste järgi Oomipoest TP-Link nimelise vidina.

Vidin saabus, karbi peal kiri "Easy setup". Väheusutav muidugi aga no proovime, kui hull see ikka olla saab. Võta ruuter, vajuta wps nuppu ja 2 minuti jooksul ühenda võimendi ja ruuter, vajutades veel mingeid nuppe. Vajutasin kõiki nuppe umbes 100 korda, tegin ruuterile restarti ja vajutasin veel 100. Mis aga ei põle, on wps-nupp ruuteril. Närvid juba läbi, tegin puhkuse. Ja otsustasin järgmisel päeval helistada Teliale, et veidi tehnilist abi paluda. SUUR VIGA!

Minusugune võhikust memm ilmselgelt segas Telia tehnilise abi noormeest, kellel oli midagi toredamat teha, näiteks mingit naaberlaua näitsikut nillida. Igatahes oli tema ainus soovitus mulle visata ära vana ruuter ja rentida Teliast uus hinnaga 2,99 EUR.

Kuna ma ei tahtnud lambist oma seni täiesti normaalselt töötavat ruuterit mineva visata ja raha Telia poole loopida, siis võtsin lahti googli ja hakkasin otsima mingitki juhtnöörijupikest wps-töölepanekust ruuteris. Ja oh üllatust, leidsin netist oma ruuteri juhendi, kus oli selges eesti keeles kirjas -

Turvalisuse huvides on antud teenus (wps) vaikimisi välja lülitatud. Esimese kasutamise puhul pead teenust aktiveerima ruuteri konfiguratsiooni menüüs.

Ja samuti oli juhendis kenasti kirjas, kus seda täpselt aktiveerida saab. Nagu kui raske oli seda öelda? Väheusutav, et see info konfidentsiaalne on või et seda ei teata.

Igatahes törts pusimist ja saigi see wifi-võimendi ühendatud, ilma et oleksin pidanud kogu oma kodutehnika välja vahetama. Esimsed katsetused nätasid, et wifi töötas kenasti. Eks siis esmaspäeval saab asja põhjalikumalt üle kontrollida, kui kodukontor jälle avatud on.

Peab ikka kõigega ise hakkama saama, ei aita keegi.

No comments: