11 January 2012

Pereema mure

Siis see iidvana õhtusöögi teema - mida süüa teha perele?? Ma lähen halliks varsti selle mõtlemisega. Tõusen hommikul üles juba murega, et mida 12-aastasele kasvavale organismile ja küllaltki rasket füüsilist tööd tegevale meeskaaslasele lauale panna. Lisaks veel see ka, et üks ei söö seeni ja tatart, teine sibulat, köögivilju ei söö eriti üldse keegi. (v.a. kartul, porgand, kaalikas ja kapsas)

Sellega mul meenub tark ütlus mure kohta, et ette muretsemine on nagu palvetamine selle olukorra poole, mida sa tegelikult ei taha. Ja palujale tavaliselt ikka antakse :)

Võtsin töö juures A4 paberi ja kirjutasin üles oma söögid, mida ma päevast päeva teen ja mille retsepte ma praktiliselt enam ei vaata:

Hommikusöögid:
Smuutid banaani, maitsestamata jogurti ja varieeruvate marjadega
kaerahelbepuder
Juustuvõileib
cookie crispid jogurtiga
omlett juustu ja tomatiga
Muska salat (minu variant caesarist)

Suured söögid
juustuga paneeritud kanafilee
pilaff kanaga
pasta kanakastmega
kanasupp
seljanka
kapsas hakklihaga
pasta singi, seente ja tomatitega (a´la lemmikbeib)
bolognese spagettidega
hakklihakaste kartulipudruga
ahjukartulid
ahjukana
toorelt praetud kartulid

feta-rukola-tomati-kurgi salat

basiiliku- mozzarella - tomati salat

Magustoidud
kohupiimavorm ja kissell
keeks
pannkoogid
saiavorm

Küllaltki ühekülgne, kas pole. Eile just seisin lihapoes leti ees ja vaatasin, et kas tekib mingi idee. Et lükkaks kodus mingid rupskid ahjupotti. Ei tekkinud! Lihatükid olid imeilusad, taised ja kena värviga. Mitte nagu selveris, kus lihatoon jääb kuivanud tumepunase ja pruuni vahele. Seisin nõutult natuke aega ja läksin minema. Tundub, et täna lähen jälle. Sest mul on ometigi ilus uus malmist ahjupott ja toidutegemiseks mõeldud punast veini on ka järgi. Või peaks menüü hoopis lahjemaks tõmbama? Teeks riisi köögiviljadega ja sorbetti. Pärast sööks üksi neid :D

Ma kohe tunnen, et mu söögitegemine on ammendumas ja ma vajan mingeid uusi tuuli...

7 comments:

Anonymous said...

Väga tuttav tunne.
Soovitan kokaraamatutes (paber- või veebi-) tuhnida ja nädalamenüü kokku panna. Mind aitas küll oluliselt. Esiteks saab kogu kraami nt laupäeval ära osta (v.a. paar asja, mida värskelt vaja oli) ja teiseks ei ole igapäevast peamurdmist, mida ma nüüd süüa teen.
Töölt tulles kohe hea süüa tegema hakata.

Lisaks võib leida ideid, kuidas perele ikka "salaja" köögivilju sisse sööta; päris maitsvaid retsepte on.

LegaalneBlond said...

Selle nädalamenüü asjus ma üritan juba ennast kokku võtta. Et prooviks ära. Pidavat rahaliselt ka mõistlikum olema.

Kokaraamatutes ja veebilehtedel tuhnin ma pea igapäevaselt :) Mulle lihtsalt meeldib. Vahel kasutan ka seda varianti, et lähen suurde poodi ja siis kui ideed puuduvad, lappan poes kokaraamatut :D

mama de montagne said...

Võrreldes kreeemimurega on see toidumure palju tõsisem. Mul on umbes sama lihtne menüü alati välja pakkuda. Seeni ma ei pea küll palju kasutama, aga sibulat tahaks küll. Kaalikat pole elus teinud.
What about peet? Ma loodan, et püreesupid oleks ka alternatiiv? Ja kas kala teist keegi sööb? Ja soovitan veel ahjuroogi. :)

Ja tänud idee eest, ma peaks ka üles kirjutama.
Seda nädala plaani + poes käimist korra ka harrastasin, aga üldiselt on elu nii etteaimamatu, et sageli tulevad uued plaanid ja lähen õhtul välja hoopis.

Igatajes, homme kirjutan ka üles :) Ja kui mõtteid tuleb, saadan!

soodoma ja gomorra said...

Meil on igasugu lihaalisi toite lisaks - kotletid, ahjupraad, ahjulihalõigud, muud eksperimendid.

Täidetud paprikad.

no nii esimese hooga.

LegaalneBlond said...

Teate trikki, kuidas teha söödavat kaalikasalatit?
Riivitud kaalikas, hapukoor ja ketshup. Selline salat oli kunagi ülikooliajal Tartus burksiputkas,puhas nostalgia. Isegi laps sööb seda rõõmuga.

Aga jah, liha tuleb rohkem menüüsse planeerida. Kala ikka teeme ka - lõhet ja forelli.

JÄÄRAPLIKA: said...

Soovitan Sul tsekata sellist kohta nagu www.kodukokad.ee, kuhu on mu endise töökaaslase idee alusel kogutud kokku erinevad toidublogid ehk kodukokkade üllitised. Sealt leiab palju erinevaid retsepte, mis kindlasti on teostatavad ka Sinu poolt ning rikastavad äkki toidulauda :)

Anonymous said...

Laisk ja lohakas nagu ma olen,sain siit ikka hirmsa hunniku sööke teada igapäevaeluks...