08 January 2009

Ma siin omaette arutan...

Absoluutselt iga päev leian ma internetiavarustest erinevatelt tibisaitidelt põletava küsimuse: "Kas mees võib olla oluliselt noorem kui naine?" ning hulga tobedaid vastuseid sellele. Vastuste hulgas domineerib noorte isaste ülbikute seisukoht, et ärgu vanamutid üldse unistagu mingist suhtest - natuke keppi ja vsjoo.

Vanasõna olete kuulnud (tsiteerides ühte ammust naabrimeest): Et see koer ikka kiunatab, kes pihta sai. Ma nüüd siis kiunatan ka. Tegelt ma ei saa aru, miks sellist asja üldse küsima peab ja mis kuradi vahe seal on? Vene ajal oli jah ainus aktsepteeritav variant, et mees on 2 aastat vanem kui naine, abielu põhimõtteliselt ei lahutata ja kõik muu, sellest reeglist erinev, oli puhas porno ja perverssus.

Ja ometi ma kahtlen iga päev. Ja loen aina ja üha mida anonüümsed inimesed arvavad. Tahaks nagu ka vastata üldkehtivatele elu- ja ilustandarditele, olla täieõiguslik ühiskonna liige, ilma et keegi näpuga näitaks või imestaks.

Kuigi samas imestamist jääb muidugi aina vähemaks. Tundub, et selliseid paare on rohkem kui üks. Ja no olgem ausad - lisaks majanduskriisile valitseb ka heade meeste kriis. Loll oleks hakata seda niigi nadi valikut ise asjatute piirangutega veelgi vähendama.

Milline peaks siis see "õige" vanusevahe olema? Miks see üldse teema on?

11 comments:

enam ei kommenteeri midagi. said...

sellist asja, nagu "õige" vanusevahe ei ole minu meelest olemas. samamoodi, nagu ei ole olemas "õigeid" vastuseid, "õigeid" tundeid, "õigeid" viise, kuidas elada.

kõik sõltub. inimestest. hetkest. tunnetest. mõistuse- ja südamehääle tasakaalust.

ma olen kaks korda oma elus olnud suhtes endast kaks aastat noorema meessoo esindajaga ning minu näite puhul risk end ei õigustanud ning ma tundsin end siiski piisavalt häirivalt vanema ja targemana, et mõlemad suhted lõpetada, kuid usun hoolimata enda suhteliselt negatiivsetest kogemustest endiselt, et vanusevahe mängib suhtes sama vähe rolli, kui kõikuv naftahind või erinev muusikamaitse.

Anonymous said...

Ja mind vaevab täpselt vastupidine küsimus. Noorem mees (kui just vanusevahe liialdustesse ei kipu) ei tekita üldse mingit küsimust. Normaalne ja väga hästi funktsioneeriv (lausa olemuslikult palju paremini toimiv), aga palju mees vanem võib olla, tekitab viimasel ajal küll peavalu. Kas 9 aastat vanem mees on ikka normaalne suhe? Võta nüüd kinni.

enam ei kommenteeri midagi. said...

heheee. ja mina just arvan, et kuna meeste arengukiirus on aeglasem kui naiste oma, siis just vanem mees ei peaks küsimusi tekitama. ka siis mitte, kui ta ikka märgatavalt vanem on.

aga see on päris huvitav, kuidas ma kohe automaatselt eeldasin, et sa nooremast mehest räägid :) tundub, et mul on alateadvuses veel mõned lahendamata issued.

soodoma ja gomorra said...

9 aastat vanem mees võib täitsa olla. jääb suurema tõenäosusega kestma.
9 aastat noorem võib ka täitsa olla, aga suure tõenäosusega ei kesta teda väga kauaks.
mis tähendab, et vanemaga on väiksem võimalus haiget saada.


ja "õige" on täitsa "vale" sõna.

LegaalneBlond said...

Et ühesõnaga, kui haiget ei taha saada, ei tasu üldse meestega jamama hakata - ei noorte ega ka mitte vanadega :))

Anonymous said...

Noorem sobib siis, kui ta on sellist "väärtustan suhet ja otsin kindlat kaaslast"-tüüpi. Ja selliseid on nooremate meeste hulgas hämmastav hulk. Vanem mees sobib juhul, kui tal on juba abielu/pikema kooselu kogemus (vbl ka lapsed). Kõige liivalejoonistatum on suhe endavanuse mehega, kelle kooselukogemus võrdub paari aastaga, millest pool oli ta laeval pikkades vahetustes või sõjaväes ning kellel puudub igasugune ettekujutus, mida ja kui palju ühes stabiilses suhtes olla võiks, olla saaks või olema peaks, aga kelle isiklik nabavaatulus on saavutanud hämmastava detailirikkuse ning väikseimate võngete registreerimise taseme.
Kelle mis kogemused, eks :-)

soodoma ja gomorra said...

seda pole mina öelnud, mehed on ikka toredad
äkki on üksi kõige valusam:)?
mina ka ei tea.

Nelt5 said...

well, r88mu ja naeru m6lemal juhul, aga nagu ytluski, kes ei riski see sampanjat ei joo...ma siiski ei joo veel..

LegaalneBlond said...

Ega meeste pärast tasu head shampanjat joomata jätta :))

Krt,ma praegu vaatan tihti tagasi ja mõtlen, et paljude asjadega oleks võinud siiski riskimata jätta. Vahel aitab shampanja hoopis unustada...

Mutt said...

Passijärgne vanus on üks asi, emotsionaalne vanus hoopis teine. Mul nt. üks töökaaslane hakkab kohe varsti abielluma endast 6 aastat noorema mehega, mees saab väga hästi läbi ka töökaaslase kahe lapsega ja on neile isaks. Ja mu enda õeraas abiellus endast 7 aastat vanema mehega, tänavu suvel tähistavad 10ndat pulma-aastapäeva.
Nii et vanusevahega on nii ja naa... Loeb pigem haridus, haritus ja hobid. Vähemalt minu silmis. Ja pealegi, teatud vanuses ei ole see +/- vanusevahe ja sellega kaasnev erinev "arengutase" enam teemaks.

Ja kuna mehed surevad reeglina nooremana kui naised, siis ongi targem noor mees võtta, on kauem sinu kõrval :P

LegaalneBlond said...

Ma just nägin hiljuti Draamas "Minu oivalist lahutust". Sain teada, et nooremad mehed on üks kohustuslik etapp naise elus pärast lahutust :) Mõni naine saab sellest etapist valutult üle. Mina jäin kahjuks (või siiski õnneks) sinna pidama.