05 December 2013

Kehakaaludraama

Jah, nüüd on aeg draamaks.

Siiamaani lasin oma "noore ema" staatusel liugu. Kuigi tegin siin ja seal väikseid edutuid üritusi kehakaalu vähendamiseks. Näiteks panime õega välja auhinna 100 eurot sellele, kes kuu ajaga võtab 5 kg maha. Ehk siis kaotaja maksab võitjale. Ponnistasin aga lõpptulemusel ebaõnnestusime mõlemad. Siis ma liitusin kaalustalla.ee 60 minuti programmiga. Mõtlesin, et see on imelihtne - beebi magab, mina treenin. Reaalsus oli selline, et siis kui mina sain trenniriided selga ja pool trenni tehtud, ärkas laps üles. Ütleme nii, et see ajas mind piisavalt närvi, et mitte enam uuesti proovida. Sööke ikka valisin ja uurisin aga lõpuks lõin käega.

Ja nüüd ongi aeg lausuda need kuldsed sõnad -  ma tunnen, et kehakaal mõjutab mu elukvaliteeti! Esiteks pole mul midagi selga panna. Ja siis kui saan selga surutud siis ma näen välja nagu sardell. Ma ei vaata enam peeglisse, sest ma ei meeldi endale. Õnneks meil pole uues kodus peegleid ka :) Teiseks ma ei tunne ennast atraktiivse või seksikana, pigem häbenen oma rulle kehal. Kui ma lähen veekeskusse siis ma panen lihtsalt oma bikiinid selga, peeglisse ei vaata ja teen enesekindla näo, sest ma olen ju beebiga! Ma võingi siuke praegu välja paista. Aga tegelt ma ei taha selline olla. Ja olgem ausad, nüüd ma saan isegi aru miks mõned naised ainult pimedat ja paksu tekki armastavad...

Pea igal õhtul enne magamajäämist ma arutan endamisi, et palun saatke mulle mingi võti, mis aitaks probleemi lukust lahti keerata ja kaalul kukkuma hakata. Ainult, et see ei tohiks olla mingi jõle haigus või mõne jäseme kaotus.

Trenni jaoks ma hetkel head aega ei leia. Superkangelase töögraafik on liiga kaootiline ja spordiklubi lapsehoidja kätte jätmiseks laps veel liiga väike. Igapäevaseks spordiks on praegu 1-1,5 tundi vankriga jalutamist. Magusasöömise kontrolli alla saamine on teine komistuskivi. Palju lihtsam on hommikul kohvi kõrvale tükk kooki või paar Nutellaga saia süüa. Siuke väike naudinguhetk kodusolevale emale ning kiire ka. Võileibade järgi pole mul isu ja pudru tegemine võtab liiga palju aega. Selle ajaga jõuab laps nii umbes viis korda peaga vastu maad kukkuda. Beebi uneajad on sisustatud kõikvõimalike majapidamis- ja kirjutamistöödega. Mõne uneaja ma lihtsalt istun puldiga teleka ees või arvutis surfates ja mitte midagi kasulikku tehes, sest ma olen lihtsalt tüdinud ja väsinud kõikidest kohustustest.

Minust on loll loota, et vingudes ja mitte midagi muutes kaal umbes 10 kilo kukuks. Mul oleks hädasti vaja Suurt Stiimulit. Aga see raibe ei jõua kuidagi kohale.

7 comments:

Maris said...

Alusta hoopis teisest nurgast :) Mine lase enda toitumisharjumisi uurida- http://toitumisabi.ee/
Paned 1 nädal kirja kõik mis sa sööd ( kui ei pane, siis ei peta sa spetsialisti vaid ennast) ja siis saada talle ning tema analüüsib.
Saad teada, mida sööd liigapalju, mida liiga vähe jne.
See on päris suur samm, kaalulangemise teel.
Arvestades, et sa kablutad käruga igapäev siis füüsiline koorumus peaks olema sul olemas, vaja vaid valemisse liita õige toitumine...
Ja mis puutub sellesse magusasse, mõistan täiesti aga kui sa teed seda enne kella 12 hommikul siis ma siiski arvan et sa jõuad selle energia ära tarbida enne kui läheb puusa :)

Sipsik said...

Issand... Nagu minu elust oleks kirjutanud... Ohjahh, 200% sama seis :S

soodoma ja gomorra said...

Sa suudad tohutult hästi ja nauditavalt , ilma ülevoolava emotsionaalsuse ja vahuta, naturaalselt edasi anda seda, mida väikese lapsega kodusolemine endas kätkeb.

akadeemik said...

Tegelt on kaalulangetamiseks kõige lihtsam kasutada klassikalist meetodit: vähem süüa, rohkem liikuda. Ehk et päevas manustatav kalorikoguse peab saama päeva jooksul toimuva liikumisega kulutatud and then some. Sest kui sööd täpselt sama palju kui kulutad, siis hoiad praegust kaalu. Ehk et kulutama pead rohkem.
Kõige olulisem lihas, mida seejuures tuleb treenida, on aju. :)
Mind aitas selline veebileht nagu www.livestrong.com
See on küll vaid inglisekeelne, aga ma usun, et see pole takistuseks.
Paned kirja sinna palju kaalud praegu ja palju tahad alla võtta ning kui kiiresti. Siis paned kirja, kui füüsiliselt aktiivne su eluviis on. Seejärel kalkuleerib süsteem, mitu kalorit tohid päevas süüa, et kaotada nt kuu ajaga 5 kilo.
Sinu asi on panna sinna kirja kõik, mida sööd ja palju sööd (iga päev) ja kõik trennid, mida teed. Iga päev seepärast, et minusugune tuulepea unustaks muidu ära.
Ütleme nii, et kui ma nägin pärast ühe saiakese söömist, kuidas kolmandik minu toiduratsioonist oli juba täis, kuid minu kõht oli seejuures ikka veel tühi, siis järgmistel päevadel ma seda saiakest enam ei söönud eks. :) Hakkas nagu hale saia nimel ennast nälga jätta.
Teiseks, ma arvasin ka ennist, et oh ma ju kõnnin päevas tund aega, aga seal näed, et selle kõndimisega kulutad sa vaevalt 200 kalorit, siis adusin ka, kui edukalt ma ennast petnud olin.
Oli küll pisut tüütu neid toitusid sinna kirja panna, aga samas harjusin ja mulle oli toeks see, et kogu aeg silme ees, mis seis on. See distsiplineeris minusugust viilijat.
Siis mis võiks toimida aga stiimulina, on ehk mingi tulev üritus, mille puhuks võiks näiteks selga minna ehk mõni kena unistustekleit? Sünnipäev? Pulma-aastapäev või klassikokkutulek. On lihtsam, kui on konkreetne siht silme ees, siis pole uisapäisa rapsimist.Ja hoia ikka eesmärgid reaalsed, mitte et kuu ajaga -10 kilo. Edu igal juhul!

LegaalneBlond said...

Aitäh Marisele ja akadeemikule linkide eest. Vaatasin ja uurisin. Teoorias olen ma suht kõva käpp :) Kõikide internetijuhendite probleem minu jaoks seisneb aga selles, et nad ei tule ja ei võta mul pirukat käest ära, kui ma libastun dieedi teel. :)
Mul peavad mingid seosed tekkima peas. No näiteks see oli väga hea, et "saia söömine jätab sel päeval nälga."
Mulle endale tundub, et kõige paremini aitab see, kui on kindlad söögid söögiajal. Noh, et hommikul puder, lõunal ühepajatoit, vahepala smuuti ja õhtu tee ja juustuvõileib. Noh, et ei teeks külmkappi lahti mõttega, et mis siit nüüd kiirelt süüa kõlbab.

Soodomale ka aitäh komplimendi eest :)

akadeemik said...

Noh kahjuks ei ole sellist süsteemi välja mõeldud, kus keegi käiks pirukaid käest rebimas või annaks maksahaagi, kui õhtul kell 11 külmkapi juurde lähed :D
See ongi see aju treenimine eks ja see ei ole kerge lihas treenida.
Aa, mis veel aitab, kuigi taaskord on tüütu, on nt vähemalt kolme päeva menüü paika panna (hommik, lõuna, õhtu) ja muidugi osta koju ainult neid asju. Kuna mina olen nõrk ega suuda vastu panna kommikotile kapinurgas, siis ma lihtsalt ei osta seda kommikotti, sest kui ta juba seal kodus on, siis ma ta ka ära söön. Korraga muidugi :D
Ja muidugi, see et ma siin tähtsalt targutan, ei tähenda sugugi et ma tegudes sama kõva oleksin. Olen kevadel suure vaevaga maha saadud kilod kenasti jälle puusadele tagasi korjanud. :D

mama de montagne said...

Mul on täna sinu blogi lugemise päev (varastan edukalt aega ja pühendan end mõttega tegelema millegi muu kui vaid stressitekitava tööga).
Tõesti on nauditav lugeda!

Muide, mina olen kaaluteemaga tegelenud ka forever aga ilma dieedita... ja eks igaühel ole mingi oma spetsiifika. Ma näiteks ka ei suuda trenni minna, sest elustiil nii mul kui elukaaslasel on liiga hektiline ja ootamatu.

Mina olen samuti livestrong.com lehe jälgija (üks vähestest uudiskirjadest, mida ma avan), samuti loen eestikeelset Kaaluabi.ee - mõlemates on sellised seosekad artiklid.

Marise soovitus on väga hea, ja ma tean, et ta ise on sellest abi saanud ;) - kaunis tulemus on silmale näha :). Mina soovitaks veel http://tap.nutridata.ee/ - seal saad ka toiduaineid sisestada, olemas on palju tooteid meie kaubandusest (vs USA omad LS-is). Seal on samamoodi näha, mida sööd vähe ja mida liiga.
Isegi kui sa seda pikalt ei pea, on silmade avamiseks hea. Sest tegelt on oluline lisaks kogusele ka, et MIDA sa sööd, MILLEST need kalorid tulevad? 2 shokolaadi 500kcal on hoopis kehvemad kui sama kaloraazh köögiviljadest.

Ma olen ka võtnud eratreeneri ja toitumiskava ja mõned aastad hiljem on mul üsna selge, mida süüa ja mida vältida.

Mul pole kunagi olnud kommi-isu liiga palju, aga ma ei suuda kuidagi võist ja saiakestest loobuda. Nii et jätan end nälga ja saadan saia otse pekki. Literally.

Nii et teoorias olen ma kõva, kuid eesmärki pole veel saavutanud... (aga annan aru, et keskkooli kaalu ma ei soovigi). Ma olen hädapärast suutnud skyrocketing kaalu säilitada, mitte alla tõmmata...

Võib-olla veel soovitus. Ma ei tea, kas sul abi on, aga minule on alati uni kallim olnud kui söömine hommikul, ja vaid paar aastat söön ma hommikuti. Nii et hommikusöögiks kiire söögivariant oleks ka nt keedetud muna või 2, kodujuustu pool potskat, ja kohvi kõrvale üks teraleib nt soolalõhega. Ja Nutella-saia asemel söö kasvõi kodujuustu/kohupiima moosiga, ikka parem kui nisujahu. Ja väldi poe magusaid jogurteid :)

Tegelikult pole just liiga mitmekesist toitu vaja (ja see ongi ehk sinusugusele gurmaanile vast juba frustreeriv). Nii et teise poole potskat söö lõunaks, näksiks hoia valmis mõned mandlid, avokaadot, väike banaan, kuivatet aprikoosid, või näiteks datleid, kui väga suur magusaisu on. :)

Igatahes jõudu sulle. Ja eesmärgiks võta nt et lapse 1-aastane sünnipäev, kus sa tahad olla särav kaunitar :) - äkki aitab?

Pealegi, ma ei usu elu sees, et sa nii rullis oled, et peale ei kannata vaadata, sul paistab olevat ülearenenud enesekriitika ;) Sipsik, sinu kohta kehtib see ka!